De start van de Pitstop

 

Edith Govers is werkzaam bij het Verdihuis en betrokken bij de oprichting van de Pitstop.

 

Met kleine stapjes kom je ook vooruit

In januari ben ik begonnen als projectleider van het project “Herstelcentrum”. Een ongelooflijke gave uitdaging voor mij zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Wat mij zo aantrok in het hele project was het doel om verbinding te maken met mensen die, door welke redenen dan ook, een afstand hebben tot de maatschappij en/of de arbeidsmarkt. Mensen die willen, maar die extra hulp nodig hebben om te bereiken wat ze willen.

Mensen hebben behoefte aan verbinding, gevoel van waardering en veiligheid. Wanneer behoefte niet vervuld word voelen mensen zich verloren, weten niet waar ze terecht kunnen en voelen ze zicht in de steek gelaten.

Ik geloof in eigen kracht en eigen regie, maar ook in de kracht van samenwerking. Samen, met elkaar ondersteunend vooruit. Ik geloof in een samenleving waarin mensen de verbinding aangaan om vanuit die verbinding te werken naar zelfredzaamheid en duurzame samenredzaamheid van de samenleving. Collectief de krachten bundelen zowel van professionele krachten als informele krachten, waarbij gekeken wordt naar de waardevolle bijdrage die geleverd kan worden als mens i.p.v. alleen te kijken naar geld, targets, organisatiedoelen etc.

Het project kreeg al zijn eerste vorm bij het vaststellen van de naam. Pitstop Multi Centrum Oss is bedacht door 2 bewoners. De gedachte achter de naam?: Iedereen heeft af en toe een Pitstop nodig in zijn/haar leven. Even stil staan bij wie je bent, waar je bent en kijken waar je naar toe wil. Wat heb je nodig om weer door te gaan? En wie of wat zou je daarbij helpen? Vragen die soms lastig zijn te beantwoorden omdat de antwoorden vaak op verschillende gebieden liggen. Daarom Multi Centrum Oss; een plek waar verschillende activiteiten op verschillende gebieden je kunnen helpen om je eigen antwoorden te vinden en waar je zelf de regie neemt in dat proces.

Alles wat je aandacht geeft groeit

En dan begin je…. Je hebt een loods met een aantal lokalen maar daar is dan ook alles mee gezegd. Door een gift kon er al snel een computer/instructielokaal gerealiseerd worden. Op dit moment het pareltje van Pitstop. De mooie computers worden regelmatig gebruikt en het nieuwe digibord word gebruikt als instructiebord bij de computercursus en andere cursussen.

De ideeën hoe Pitstop er van binnen uit moet komen te zien krijgen langzaam concrete vormen. Er zal een verbouwing komen die de loods, waar Pitstop is gehuisvest, om zal toveren naar een plek waar de wensen zoals; een houtwerkplaats, een fietsenwerkplaats, een keuken met eetgelegenheid en een plek waar mensen samen kunnen komen vorm krijgen.

Soms gaan de stappen die we zetten snel en soms langzaam. Belangrijk is dat we elke stap de aandacht geven die nodig is!

Haastige spoed is zelden goed

Het beeld over hoe Pitstop over een jaar kan zijn word steeds duidelijker. Processen worden beschreven, activiteiten uitgewerkt en hier en daar worden al kleine activiteiten opgezet. Hoewel aan de voorkant niet altijd duidelijk te zien is welke stappen er gemaakt worden… achter de schermen gebeurt er veel. Vanaf het begin is duidelijk geweest dat het project een kwestie is van een lange adem. We gaan het doen, maar dan wel zo goed en duurzaam mogelijk!

 

Houdt de website en onze Facebookpagina in de gaten voor updates over de voortgang van het project!

Edith Govers

Mei 2017